200g brązowego ryżu (ja użyłam jaśminowego brązowego ryżu)
500g mięsa mielonego z piersi indyka, 99% chudego
główka białej kapusty
200g pieczarek
1 duża cebula
1 duże jajko
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, majeranek
sos pomidorowy
wywar z warzyw
Ryż gotujemy i studzimy. Cebule i pieczarki szatkujemy i smażymy na łyżce oliwy. Z kapusty wykrajamy głąb i podcinamy z dołu, tak żeby liście łatwo odchodziły. Wkładamy do wrzątku, gotujemy parę minut i ściągamy 2-3 liście z góry, które łatwo odchodzą, następnie znowu gotujemy przez parę minut i ściągamy kolejne liście. Do mięsa dodajemy przyprawy, wystudzony ryż, jajko, pieczarki z cebulą i wszystko mieszamy. Farsz dzielimy na 8 równych porcji, każdą porcję nakładamy na liść kapusty i zawijamy.
Pozostałą kapustę szatkujemy i wrzucamy na dno garnka, w którym wcześniej gotowała się kapusta, a następnie układamy gołąbki. Całość zalewamy wywarem z warzyw wymieszanym z sosem pomidorowym. Gotujemy pod przykryciem okolo 45 minut. Gołabki podajemy polane sosem z garnka. Do sosu można dodać trochę jogurtu naturalnego. Smacznego!
No comments:
Post a Comment